Descriere

Pentru început realizarea unui teren de streetball asfaltat, împrejmuit de un gard de plasă de sârmă înalt de 3 m, înconjurat cu pistă de alergare pavată și multă verdeață înaltă în jur, pe un teren neconstruit dintre blocuri. Ne propunem să demonstrăm că ne pasă de copiii noștri, că veghem la sănătatea lor și a noastră, că implicarea locuitorilor din zonă în comunitate poate determina factorii decidenți să acționeze în folosul comunității, cu lucruri bine făcute și durabile. Să dăm exemplu de implicare şi altor locuitori al zonei Dacia-Bicaz.
Obiective: 1 Teren StreetBall. Se adresează celor peste 3000 de tineri din cartierul Dacia-Bicaz, care să folosească terenul într-o medie zilnică anuală de 6 ore, copiilor și părinților doritori de sport-mișcare în familie, peste 7000 de persoane, care să folosească terenul într-o medie zilnică anuală de 4 ore. Sport de masă, organizarea de competiții sportive inter-blocuri, inter-cartiere cel puțin de trei ori pe an, competiții sportive săptămânale între familii, joacă iarna cu zăpadă.
2 Pistă de alergare. Se adresează tuturor locuitorilor din zonă, peste 11.000 de ieșeni, care vor folosi pista de alergare în medie zilnică anuală de 6 ore, pentru trotinete și biciclete, pentru concursuri de alergare viteză sau maraton organizate lunar, concursuri de desene pe asfalt.
3 Parc verde și loc de joacă pentru copii. Se adresează tuturor locuitorilor din zonă, peste 11.000 de ieșeni, care vor folosi oaza de verdeață și umbră pentru relaxare și odihnă, ca refugiu pe băncile parcului în zilele toride de vară, în același timp arborii înalți și deși vor funcționa ca o barieră fonică pentru ca locuitorii de la blocurile învecinate să nu fie deranjați de zgomotul inerent produs de astfel de locuri de joacă pentru copii și tineret.

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

Nevoia stringentă de infrastructură comunitară, cu acces liber pentru locuitorii din vecinătate, pentru practicarea de sporturi, agrement și relaxare aproape de casă, pentru dezvoltarea armonioasă a tinerei generații, pentru părinții care trebuie să facă mișcare pentru combaterea sedentarismului și chiar și pentru bunicii care vor să se odihnească la umbră sau, de ce nu, să facă mișcare în apropierea domiciliului. Observăm că din ce în ce mai puțini copii se joacă în aer liber, tot mai mulți preferă calculatorul, sunt introvertiți și riscă să devină incapabili de comunicare și lucru în echipă, o cauză importantă fiind lipsa locurilor destinate special practicării sporturilor de grup/echipă, precum baschetul, fotbalul, handbalul, voleiul. Inițierea în astfel de sporturi o pot face și părinții care vor să iasă la mișcare alături de copiii lor fiind un excelent mijloc de combatere a sedentarismului și stresului generat de modul de viață urban și serviciul timp de 8-10 ore la birou. Astfel de spații sunt foarte utile, mai ales că sunt în imediata apropiere a locuințelor.

Cum doresc să mă implic in proiect?

În limita timpului disponibil de după serviciu și sâmbăta, aș putea coagula o echipă de implementare a acestui proiect printre locuitorii din cartier cu sprijinul președinților de asociații de proprietari din zonă. În sustenabilitatea proiectului voi responsabiliza comunitatea Dacia-Bicaz pentru protejarea spațiului nou creat, mai ales că locațiile găsite sunt una lângă Secția de Poliție 1, deci va fi protejată „natural”, iar cealaltă lângă Biserica Ortodoxă de pe Bulevardul Dacia. Echipa formată în jurul acestui proiect va iniția și continua discuțiile cu antreprenori privați și cu reprezentanți ai Primăriei Municipiului Iași pentru absorbția de noi fonduri, ca toate cartiere orașului să beneficieze de asemenea spații. Pentru diseminarea rezultatelor proiectului vom trimite comunicate de presă către media locală. Vom promova rezultatele proiectului cu sprijinul unor ONG-uri, pe site-urile acestor asociații și pe paginile de Facebook pe care le administrăm.

Beneficiarii proiectului

Estimăm că de acest proiect vor beneficia în primul rând cele 3200 familii din zona Dacia-Bicaz, aproximativ 4500 copii și adolescenți, împreună cu părinții și bunicii lor. De asemenea, și foarte important, va beneficia de acest proiect finalizat întreaga comunitate ieșeană, care va avea acces liber la un astfel de teren de sport în aer liber și agrement. Considerăm că este un exemplu de implicare civică și perseverență în a remodela orașul după nevoile comunității, de aceea vom fi prezenți aici pentru a organiza evenimente sportive în primul rând, dar chiar și cultural-educative, stând de vorbă cu concitadinii noștri și îndemnându-i la implicare civică, astfel putând evalua și impactul acestui proiect pe termen lung. Fiind un spațiu accesibil tuturor, instituțiile de cultură și firmele de evenimente vor putea aduce arta, muzica, filmul aici, mult mai aproape de comunitate. Pe de altă parte, dorindu-ne fie un exemplu de bune practici în implementarea ideii pornite de la un singur cetățean implicat, dar care a găsit sprijin în jurul lui în comunitate și administrație, ne așteptăm să ia amploare acest fenomen de cetățenie activă, ieșenii să vadă că se poate și să îndrăznească să propună, să pună în proiect, să caute susținere și să realizeze astfel de obiective, numărul acestor proiecte nou apărute fiind un mijloc de evaluare a reușitei proiectului nostru. Vom propune administrației locale și mediului de afaceri ieșean organizarea a cât mai multor astfel de concursuri de idei de remodelare a orașului și împrejurimilor pentru necesitățile dezvoltării comunității și pentru un mediu de muncă și viață nestresant, cursiv, natural.

Buget estimat

40,000 lei

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

2-3 luni

Alte poze

Localizare pe hartă

  Distribuie

4 comentarii

 • Loredana Vacareanu

  Eu ma ofer voluntar pentru partea de horticultura ornamentala (schema de plantare) din proiectul dumneavoastra. Multa bafta!

  • Lucian Pavel

   Mulțumesc mult! Înseamnă că deja se constituie o echipă, ceea ce mă bucură. Rog pe această cale și alți doritori să participe la acest proiect de suflet, și mai ales locuitori din cartier. Dacă acest proiect va fi un succes, va fi un model și pentru alte cartiere ale Iașului.

 • Mariana Sdr

  Excelenta initiativa. Puteti adauga spatiul viran mare de langa Scoala Geoge Cosbuc, care “plânge ” dupa o.amenajare. Inca nu am inteles cum putem sustine efectiv aceasta initiativa. Multumesc.

 • Lucian Pavel

  Pentru început, ajutorul pe care mi-l puteţi da este să votaţi proiectul. Dacă doriţi să vă implicaţi în implementarea acestuia, putem forma echipa deja.

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments