Descriere

Timp de aproape 6 ani, Asociația Centrul Multimedia Teatru FiX a fost singurul teatru independent din Iaşi, fiind organizată sub forma unui ONG. În toată această perioadă, în sediul de pe Cuza Vodă 10, s-au produs în regim independent 13 spectacole şi s-au găzduit zeci de evenimente, pornind de la spectacole de teatru, dans şi performanceuri şi continuând cu expoziții de pictură şi grafică, lansări de carte şi concerte. De asemenea, au fost susținuți prin toate mijloacele avute la dispoziție studenți şi tineri absolvenți ai Universității de Artă „G. Enescu”, precum şi actori şi artişti independenți din Iaşi. Pe scurt, Iaşiul a fost pus pe harta teatrelor independente din România.
Din ianuarie 2017, Teatru FiX s-a relocat în incinta complexului industrial Moldomobila din Baza 3, într-un spațiu cu o suprafață totală de 1600 mp – Hala FiX – care îşi propune să devină cel mai mare centru de artă contemporană din țară. Hala FiX se poate dezvolta într-un spațiu unic nu doar prin dimensiune şi amplasare, ci şi prin utilitate, revitalizând o zonă actualmente de minim interes pentru comunitate şi transformând-o într-un nucleu cultural regenerativ.
În ceea ce privește compartimentarea spațială cu dotările adiacente, HALA FiX va cuprinde:
– două săli de teatru black box multifuncționale, de 150 mp și de 250 mp;
– două săli de workshop;
­ un atelier pentru construcţia decorurilor;
­ o sală foaiercafeneaspațiu expozițional multifuncțională de 150 mp;
– o sală de concerte și evenimente de 600 mp;
– o structură de cazare în circuit închis de tip hostel;
– o structură de alimentație publică de 150 mp;
– o terasă de 160 mp.
Având în vedere dimensiunea şi potențialul proiectului, principalele nevoi şi direcții de investiție se îndreaptă către dotarea spațiului. Scenotehnica necesară este extrem de diversă şi de specifică, în acelaşi timp. Un sistem de sunet pliat pe necesitățile spațiului, structuri scenice (gradene, structuri de susținere a aparaturii) şi echipamentele de scenă (reflectoare, videoproiectoare, orgă de lumini etc) sunt indispensabile pentru desfăşurarea activităților, iar costurile totale sunt de ordinul zecilor de mii de euro. Hala FiX este un spațiu destinat întregii comunități, neputându-şi atinge potențialul fără sprijin din partea structurilor locale de decizie. În acest sens, se pot pune bazele unui parteneriat public-privat, între Primăria Municipiului Iaşi şi Asociația Centrul Multimedia Teatru FiX, prin care autoritățile locale să contribuie la dotarea Halei FiX.

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

HALA FiX este un proiect necesar pentru comunitatea locală, acționând ca un regenerator cultural asupra mediului artistic local. Iașiul are nevoie de un spațiu liber de exprimare atât pentru tinerii artiști din toate domeniile, cât și pentru publicul interesat de arta și cultura contemporane. Conform Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală, Iașiul se află pe locul al 12-lea în topul vitalității culturale. Pentru un oraș în plină dezvoltare economică și culturală, acest lucru ar trebui să reprezinte un element de îngrijorare. Lipsa unei infrastructuri culturale independente care să susțină revitalizarea culturală și artistică a comunității se resimte la momentul de față și se va resimți și pe termen lung. Pe de o parte, tinerilor artiști le lipsește mediul în care să se manifeste, în care să poată crea și, cel mai important, în care să poată profesa liber. Pe de altă parte, publicul local este privat de oportunitatea de a se dezvolta, de a consuma produse artistice diverse și variate și de a lua contact cu o tipologii de gândire și expresie artistică diferite. De asemenea, agenții culturali de stat nu au capacitatea de absorbție necesară pentru integrarea absolvenților pe piața muncii. Drept urmare, marea majoritate a acestora alege fie să părăsească orașul sau chiar țara pentru a-și exercita profesia sau se orientează spre cariere complet diferite de formarea lor academică. Diversificarea și extinderea infrastructurii culturale, în special a celei independente, ar produce așadar un impact puternic și la nivel economic, asigurând integrarea profesională a tinerilor absolvenți și practicieni din domeniul artistic.

Cum doresc să mă implic in proiect?

Pot solicita şi centraliza atât detaliile tehnice legate de necesarul de dotări şi aparatură, în raport cu specificul şi nevoile spațiului, cât şi ofertele de preț pentru elementele de scenotehnică necesare.

Beneficiarii proiectului

Proiectul HALA FiX se adresează întregii comunități locale, vizând în special persoane care dețin un bagaj informațional minimal despre arta și cultura contemporane, dar care nu sunt familiarizate sau nu au intrat în contact cu aceste forme de exprimare artistică și studenți ai instituțiilor superioare de învățământ cu profil artistic din Iași, precum și absolvenți ai acestora.

Buget estimat

100.000 euro

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

12 luni

Alte poze

Localizare pe hartă

    Distribuie

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments