Descriere

Dezvoltarea armonioasa a copiilor nostri necesita relatii interumane de calitate, dar si o interactiune constanta cu natura. In mediul urban, mai ales, aceasta interactiune este din ce in ce mai redusa, deoarece parcurile si gradinile publice ocupa suprafete tot mai mici, iar copii aleg tehnologia in locul jocului in aer liber. Cu toate aceastea, o solutie ar fi amenajarea sustenabila, biodiversa si durabila a spatiului verde aferent unitatilor de invatamant public.
Spatiul verde din perimetrul scolilor trebuie gandit ca o continuare a educatiei formale din timpul orelor de curs. Pauzele pe care le au la dispozitie copii nostri trebuie sa le ofere modalitati variate de relaxare si invatare activa prin joc, in aer liber. Astfel, curtea scolii poate deveni acel microcosmos in care ei se descopera pe sine, in relatie cu ceilalti, dar si cu natura inconjuratoare.
Se pot face urmatoarele observatii referitoare la aspectul actual al unui perimetru scolar (a se vedea fig. 1, fig.2, fig.3 – am ales scoli generale din cartierul Alexandru Cel Bun, deoarece sunt rezidenta a zonei respective, iar fiica mea este eleva a uneia dintre institutii):
– suprafetele dure/ construite (asfalt, beton) (grey infrastructure / infrastructura gri) ocupa un procent destul de ridicat din aria totala (aceste suprafete folosite ca si teren de sport, ori cai de acces contribuie la instalarea si accentuarea insulei de caldura urbana / urban heat island http://caleaverde.ro/wp-content/uploads/ 2015/08/Insula-de-caldura-urbana-in-Mun-Brasov-1.pdf , concept care ar trebui popularizat si integrat in strategia de management a spatiilor verzi din municipiul Iasi);
– spatiul verde aferent scolilor este caracterizat de prezenta unor specimene mature de arbori, ce aduc multiple beneficii in proiectele de amenajare peisagera. Chiar si asa, in eventualitatea implementarii acestui proiect, toti copacii necesita o inspectie tehnica profesionala pentru a elimina riscul ruperii/ prabusirii ulterioare. Avand in vedere ca managementul arborilor urbani nu face subiectul acestei proiect, nu voi insista asupra bunelor practici in arboricultura moderna.
Obiectivele principale ale acestei propuneri de proiect sunt:
– Dezvoltarea fizica, mentala si emotionala a tuturor copiilor inscrisi in procesul educational de masa prin crearea unui spatiu de joaca natural.
– Conectarea permanenta dintre mediul scolar si cel familial prin realizarea unei zone sigure/ securizante de intalnire/ stationare a apartinatorilor minorilor (parinti, bunici, rude).
– Dezvoltarea unui spatiu de joaca scolar care sa sustina in mod informal curricula nationala de studiu pentru cat mai multe materii.
– Descoperirea naturii, a relatiilor dintre organismele vii prin amenajarea unui spatiu verde sustenabil, biodivers, durabil.
In vederea atingerii obiectivelor mai sus mentionate, designul/ amenajarea spatiului scolar va cuprinde urmatoarele elemente (unele folosite si in proiectul de amenajare peisagera pe care l-am realizat in 2017 la Royal Botanic Gardens Kew, Londra- vezi fig.7., fig.8., fig.9.):
-materiale naturale fixe (busteni, buturugi, pietre de mari dimensiuni etc.) pe care copiii sa le foloseasca in testarea echilibrului/ pentru catarat (vezi fig.4.)
-materiale naturale mobile (pietre de rau de mici dimensiuni, nisip, ramuri scurte, rondele de lemn, conuri de conifere etc.) care vor intra in jocul liber ales al copiilor
-la intrarea in curtea scolii mobilierul urban si plantele selectate vor crea o zona de asteptare/stationare pentru parinti, bunici, rude (meet-and-greet)
-teren de sport multifunctional (tartan, pardoseala cauciucata) https://arsenalpark.ro/ teren-de-sport-multifunctional /
-cai de acces (alei, trotuare) din materiale permeabile pentru apa pluviala
– straturi suprainaltate pentru gradina de legume unde copiii pot intelege conceptul de plante companion; pomi/ arbusti fructiferi de mici dimensiuni etc (vezi fig.5., fig.6.)
-borduri cu arbusti ornamentali, plante perene, ierburi decorative pentru sustinerea polenizatorilor, pentru a crea interes sezonier
-zona de predare in aer liber sub forma unei poienite/ amfiteatru din busteni/ pietre de mari dimensiuni.

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

Educatia ramane singura modalitate prin care se aduc schimbari pozitive in viata colectiva, dar si privata. Prin prisma experientei personale, de studiu/ activitate profesionala in Marea Britanie in ultimii 3 ani, am descoperit situatii si practici pe care pot sa le aplic si in managementul spatiilor verzi iesene. Pe scurt, ce am invatat de la ei vreau sa pot aplica acasa in noua mea traiectorie profesionala. Daca acolo se poate, de ce nu si la noi (bineinteles adaptand cunostiintele acumulate in Londra pentru o locatie specifica precum Iasi)? Sunt mama unei fetite de scoala primara si un om pasionat de meseria pe care o practic de aproape 15 ani. Horticultura ornamentala este domeniul in care eu ma exprim profesional si imi doresc pentru fiecare scoala din Iasi un spatiu verde conceput dupa principii moderne de amenajare peisagera. Trebuie sa recunostem ca majoritatea scolilor din Iasi nu pun la dispozitia copiilor nostri o gradina si un spatiu de joaca in care ei se pot descoperi pe sine si dezvolta armonios in toate ariile vietii sociale si personale. Acea zona de gazon/ pajiste cu arbori/ arbusti/ plante anuale sau perene, pe care fiecare scoala ieseana o detine, este de cele mai multe ori inaccesibila copiilor nostri, care isi petrec pauzele pe terenul de sport betonat si lipsit de interes. Doar prin interactiunea zilnica, constanta cu mediul din afara clasei de curs, copiii pot invata respectul pentru natura, pot dezvolta empatie, pot gasi prin joc solutii la diverse probleme/ situatii de viata. Oferindu-le sansa sa alerge printre obstacole, sa construiasca in nisip, sa atinga/ sa miroasa/ sa planteze ori sa practice sport pe un teren special amenajat, copiii nostri vor petrece timp de calitate alaturi de mentorii lor, invatatorii si profesorii scolilor iesene. O gradina scolara poate fi folosita in orice sezon de toti cei care apartin unitatii de invatamant. Scoala devine astfel o comunitate al carui singur scop este modelarea intelectuala si spirituala a tinerei generatii pentru o societate din ce in ce mai tehnologizata. Custozii de maine ai mediului inconjurator (de la parcurile publice urbane pana la rezervatii naturale/ parcuri nationale) se pot forma armonios explorand, invatand si intr-un spatiu verde adiacent scolii, nu doar formal in sali de clasa/ laboratoare.

Cum doresc să mă implic in proiect?

Voi reveni in Iasi la inceputul lunii septembrie, deoarece imi inchei studiile si contractul cu RBG Kew. Un astfel de proiect necesita o planificare atenta intr-o echipa mixta. Deoarece imi doresc un spatiu verde sustenabil, biodivers, durabil, sunt dispusa sa fac voluntariat alaturi de colegi specialisti in amenajare peisagera, inginerie civila, producatori de material saditor etc. Bazandu-ma pe experienta mea profesionala si dispunand de literatura de specialitate, ma voi implica in alegerea sortimentului de plante ornamentale si in amenajarea efectiva a gradinii (cu tehnici si metode de lucru noi pentru spatiile verzi iesene). Posibila implementare a acestui proiect este o provocare pe care sunt dispusa sa o duc la bun sfarsit alaturi de ceilalti voluntari. Toate scolile din municipiu au nevoie de un spatiu verde special conceput si amenajat in spiritul naturii si fara impact negativ (evitarea utilizarii pesticidelor, reducerea intensitatii cositului prin mijloace mecanice etc) asupra acesteia.

Beneficiarii proiectului

Proiectul va fi conceput si amenajat pentru copiii (6-14 ani) unei scoli generale iesene, dar care va fi folosit si de cadrele didactice si familiile minorilor. Printr-un design bine gandit gradina poate sustine activitati extrascolare si in timpul vacantelor.

Buget estimat

100000 euro (TVA inclus)

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

Proiectul necesita o planificare atenta care sa detalieze toate elementele ce sustin dezvoltarea durabila a unui spatiu verde, astfel incat apreciez pana la 12 luni (septembrie 2018-septembrie 2019) pentru design, gasirea furnizorilor (terenului de sport multifunctional, pavajelor permeabile mobilier, rame de lemn pentru straturile suprainaltate etc.), producerea materialului saditor, realizarea schemei de plantare etc.

Alte poze

Localizare pe hartă

    Distribuie

Un comentariu

  • Mihaela

    Votez

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments