Descriere

Marea majoritate a parcărilor pentru autoturisme din Municipiul Iași (dar și cele din alte mari orașe din țară) au suprafețele betonate (sau asfaltate) în proporție de 100%.
Prezentul proiect propune o soluție pentru ca în parcările executate la nivelul solului care se vor construi, dar și în parcarile existente, să se poată planta arbori, prin această măsură mărindu-se suprafețele spațiilor verzi din oraș.
Situația este prezentată în două variante:
– Varianta “A”, pentru parcările care urmează a fi construite.
– Varianta “B”, pentru parcările existente.

În varianta “A” propun ca, printr-o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Iași, atât pentru parcările administrate de Primăria Iași cât și pentru parcările marilor magazine, ale Societăților Comerciale, etc. să se prevadă, în avizul de construire, obligativitatea beneficiarului de a planta arbori între viitoarele șiruri de mașini, conform reprezentării schematice din fig. nr.1 și din descrierea de mai jos.
ÎN PRINCIPIU, PROPUN CA PLANTAREA ARBORILOR ÎN SPAȚIUL DESTINAT PARCĂRILOR SĂ SE FACĂ DUPĂ O POZIȚIONARE SIMILARĂ CELEI A STÂLPILOR DE SUSȚINERE A ACOPERIȘURILOR PARCĂRILOR DOTATE CU ACOPERIȘ (fig. nr.2).
Notă: o astfel de parcare există la o mare firmă de comerț din Iași.
Stâlpii de susținere a acoperișului parcărilor acoperite sunt amplasați pe axe paralele între ele, distanța între axe fiind cea necesară parcării (pe stânga și pe dreapta) a două șiruri de mașini.
Pentru plantarea arborilor, pe axele pe care se vor planta arborii vor fi prevăzute “straturi” de pamânt, cu o lungime calculata în funcție de numărul de autoturisme care vor fi parcate (vezi fig. nr.1), și cu o lățime calculată de specialiști, în funcție de specia arborilor plantați. Vor fi spații de plantare similare celor rezervate arborilor care mărginesc unele străzi.
În acest mod, spațiul de parcare a două șiruri de mașini (unul în stânga și altul în dreapta), va fi delimitat de două “straturi” în care s-au plantat arbori.
UN ASFEL DE “STRAT” (vezi și fig. nr.3 si 4) EXISTĂ ÎN PARCAREA DE PE BD. INDEPENDENȚEI, ÎN SPATELE MÂNĂSTIRII GOLIA ( “strat” creat/tolerat, în mod fericit, de constructorul care a extins parcarea într-un spatiu în care erau arbori).
ESTE DE PRISOS SĂ SPUN CĂ CELE MAI RÂVNITE LOCURI DE PARCARE SUNT CELE DIN VECINĂTATEA ARBORILOR.

Observații:
1. Suprafața destinată parcării autoturismelor nu se diminuează prin aplicarea propunerii (sau se diminuează nesemnificativ), întrucât:
– oricum există un spațiu între mașinile care parchează, pe șiruri diferite, una în fața celeilealte. Nu se parchează far-în-far.
– în aranjamentul propus, mașinile pot depăși (cu “botul” sau cu spatele) bordura care delimitează zona plantata cu arbori, așa cum se poate vedea din fig. nr.3.
2. În funcție de opinia specialiștilor, se pot lua măsuri de dirijare a apei de ploaie căzută pe suprafața parcării, spre arbori.
Astfel, se poate crea, din faza de proiectare si de construcție, o mică pantă dinspre zona rezervată parcării spre zona plantată, bordurile fiind astfel dispuse încât să permită scurgerea apei spre rădăcinile arborilor.

Varianta “B” vizează parcările aflate în funcție. Aceste parcări ocupă suprefețe impresionante, adevărate insule deșert în zone intens populate, SITUAȚIE ÎNTÂLNITĂ ÎN TOATE ORAȘELE MARI ALE ROMÂNIEI. În cazul parcărilor care aparțin primăriei, aplicarea măsurilor prevăzute în proiect acolo unde sunt suprafețe relativ mari, situația este mai simplă, și se rezolvă prin adoptarea unor Hotărâri ale Consiliului Local, cu atribuirea sumelor necesare relizării lucrării.
Pentru parcările marilor magazine, și pentru alte parcări mari, aplicarea proiectului se poate face în funcție de regimul de deținere al suprafetelor respective.
ORICUM, PROBLEMA SE POATE REZOLVA IN TIMP, prin negocieri amiabile, prin negocieri la prelungirea contractelor de deținere a suprafețelor, prin Hotărâri ale Consiliului Local, etc.

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

Avantajele aplicării propunerii sunt: a. Se vor mări suprafațele de spații verzi din Iași, cu efecte benefice binecunoscute b. Mașinile ar staționa la umbră, iar la pornire se va reduce perioada de funcționare a instalațiilor de aer condiționat, deci se va reduce consumul de combustibil al mașinilor în cauză și - implicit - poluarea aerului. c. Asigură un confort sporit posesorilor de mașini nedotate cu instalații de aer condiționat. d. În timp, lemnul arborilor ajunși în faza de tăiere va putea fi comercializat. e. Arborii (și, eventual, gardul viu între arbori) vor crea un aspect plăcut parcărilor

Cum doresc să mă implic in proiect?

Urmărind lucrarea în toate fazele de execuție până la finalizarea ei

Beneficiarii proiectului

Cetățenii Municipiului Iași

Buget estimat

200000 lei

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

24

Alte poze

  Distribuie

3 comentarii

 • Lucia Cjocar

  Un proiect ce merită implementat. Aduce beneficii orașului, deoarece Iașul are foarte puțină verdeață. Pare un proiect serios.

 • Laura Frentescu Tordai

  Gand la gand cu bucurie!
  Inverzirea parcarilor, atat a celor detinute de primarie cat si a celor detinute de marii comercianti aduce beneficii atat posesorilor de autoturisme care vin in parcare, cetatenilor Iasi-ului dar si agentilor economici – cine nu si-ar lasa masina la umbra cand isi face cumparaturile, in loc de arsita. Tot prin hotarare de Consiliu Local se poate adopta ca zonele “dezverzite” (asfaltate/betonate/pavate etc) sa fie reamenajate respectand o proportie optima X metri patrati spatiu cu vegetatie la Y metri patrati asfaltati.

 • Marian

  Acest tip de proiect trebuie neaparat acceptat si implementat in viitor, dar si negociat cu parcarile deja construite.

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments