Descriere

Buna ziua, ma numesc Ciobanu Lucian, si va vorbesc azi in calitate de cetatean al Municipiului Iasi.
Problema care o aduc in fata dumneavoastra nu este una noua dar una care incepe sa apese comunitatea locala: lipsa spatiilor verzi ( iarba/copaci) din locurile de joaca; terenurile virane care pot transformate in folosul comunitatii in spatii verzi.
Restrângerea spaţiilor verzi accentuează masiv riscurile ecologice urbane, având un impact negativ imediat asupra viabilităţii şi sustenabilităţii acestora, asupra calităţii vieţii şi stării de sănătate a populaţiei. Deja, de mai multe decenii, creşterea densităţii locuitorilor din zonele urbane produce o „foame” crescândă de spaţiu.
Nu se poate ignora la nesfârşit faptul că, în oraşele lor, pot fi întâlnite numeroase spaţii intravilane, de diverse mărimi, abandonate (aflate în litigiu sau în proprietatea nu se ştie cui), nu rareori având rolul de depozit pentru gunoaie. De aceea, fiecare mp de teren trebuie valorificat si pus in valoare, de aceea, am observat ca in Mun. Iasi, cel putin in zona in care locuiesc, cartierele Dacia- Alexandru cel Bun, sunt cateva terenuri nefolosite, pana acum am indentificat 4 parcele de teren, care sper cu ajutorul Primariei, sa aflu cine sunt proprietarii si cu ajutorul cetatenilor, a mediului privat, a conducerii locale, sper să le transformăm, până când vor fi de un real folos proprietarilor lor, în parcuri publice, de folos comunității.
Cele 4 parcele indentificate sunt situate in zona Dacia-Alexandru cel Bun, terenuri virane care pot fi folosite in acest scop ( prima parcela este situata langa Biserica Invierea Domnului, localizata la bulevardul principal Dacia; a doua parcela este localizata pe strada Vitejilor langa parcul de copii; a treia parcela este situata in capat Dacia, in locul unde intorc tramvaiele, la intersectia strazilor Tabacului cu strada Stramosilor: a patra parcela este situata pe strada Stramosilor ( paralela cu bloc DB6) si multe altele, care daca le cautam atenti, le vom gasi si care pot fi transformate si puse in folosul comunitatii; iar cele 4 parcuri de joaca sunt localizate ( primul parc este situat pe strada Buridava, al doilea parc este situat pe strada Vitejilor langa scoala ,, George Cosbuc “; al treilea parc este situat pe strada Stramosilor; al patrulea parc este situat pe strada Tabacului).
In ceea ce priveste speciile de copaci ce pot fi plantate in viitoarele spatii verzi, este atat teiul un simbol al Mun. Iasi dar si alte speciii precum platanul, frasinul, etc . Beneficiile acestor copaci sunt multe, in cazul teiului sunt:
– umbra teiului nu provoacă răceli sau alte boli pulmonare, aşa cum se poate întâmpla cu persoanele care dorm la umbra nucului. Dacă este adevărat că bolile trupeşti sunt provocate de boli sufleteşti, reciproca este la fel de valabilă: remediile naturii care vindecă sufletul vindecă, absolut sigur, şi trupul;
-un tei adult poate absorbi, într-un an, între 28-67 kg de dioxid de carbon și poate produce 20-50 kg de oxigen . În plus, poate reține cantități importante de praf care, spălat apoi de ploi, ajunge în sol. Teii emit si fitoncide, adică niște substanțe organice complexe care distrug bacilul tuberculozei, agentul dizenteriei și al unor afecțiuni pulmonare;
-se spune ca teii sunt copacii pe care nu-i atinge niciodată traznetul. Și aceste vorbe nu sunt doar o legendă. Se pare că teii au un câmp magnetic aparte care îndepărtează, uneori, trăznetul. Se mai spune că-i copacul iubit de Dumnezeu;
-teii sunt copaci care rezistă bine la secetă si in zonele cu poluare accentuata;
-In aceste zone pot fi plantati si alte tipuri de copaci: Platanul (Platanus x acerifolia) si Frasinul (Fraxinus angustifolia ‘Raywood’), specii care rezista la plantarea chiar in tartan (cauciucul folosit in locurile de joaca), cu conditii sa aiba o zona de udare la baza.
Daca va plimbati prin orasul nostru drag, se observa ca majoritatea parcurilor de joaca, nu au nici un copac plantat pe suprafata lor, atat in interiorul lor cat si in exteriorul lor. Din fotografiile care vi le voi arata, veti vedea parcurile de joaca pentru copii, atat cele vechi cat si cele modernizate, cat si terenuri virane care pot fi transformate in mici oaze de verdeata.
In fotografiile de mai jos, veti vedea parcuri de joaca fara nici un copac plantat, terenuri virane care pot fi transformate in parcuri, exemple a unor parcuri amenajate de catre Primaria Otopeni ( in ceea ce priveste conturarea acestor idei, am contactat pe d-na inginer horticultor Ruxandra Gala, care m-a ajutat cu aceste idei si cu fotografiile care urmeaza sa le vi le prezin), cat si un parc amenajat in strainatate.
Un exemplu in acest domeniu, este programul ,, Copaci care asigura umbra pe terenuri de joaca (STOP)’’, este un program conceput pentru a oferi arbori de umbra mari, de calitate, la terenuri de joaca, parcuri, terenuri de baseball, trasee si alte locuri jucate de copii la soare. De ce este important acest lucru? Centrele pentru Controlul Bolilor din SUA, au publicat acest manual pentru a discuta despre problema supraexpunerii la radiațiile UV. Principalul punct de reținut este faptul că între 68% și 90% din totalul melanoamelor rezultă din expunerea la radiațiile UV – ceea ce este ușor de prevenit prin furnizarea umbrelor de soare
( sursa: Fundatia ,, Tree Bank Foundation”- fundatie care sustine plantarea de copaci pentru a asigura umbra in zonele verzi ale oraselor) .

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

Ideea mea consta in amenajarea acestor terenuri virane, cat si locurile de joaca, in spatii verzi atat de cautate de cetatenii orasului, pentru ca: • ,, Vegetaţia are un rol vital şi în moderarea climatului urban. În oraşe, construcţiile şi suprafeţele pavate sau betonate creează un climat urban specific, cu temperaturi mai ridicate şi o restricţie a circulaţiei aerului, ceea ce conduce la producerea aşa-numitului efect de „insulă de căldură”. În contrast cu acesta, vegetaţia, prin efectul de umbră şi de creştere a umidităţii aerului contribuie la crearea unui mediu mai confortabil``; • Ca spaţii publice, spaţiile verzi contribuie la creşterea incluziunii sociale, prin crearea de oportunităţi pentru ca persoanele de toate vârstele să interacţioneze atât prin contact social informal, cât şi prin participarea la evenimentele comunităţii; • Spaţiile verzi pot constitui locuri de desfăşurare pentru diverse evenimente sociale şi culturale, cum sunt festivalurile locale, celebrările civice sau desfăşurarea unor activităţi teatrale, cinematografice etc; • Spaţiile verzi bine întreţinute joacă un rol semnificativ în promovarea sănătăţii populaţiei urbane. Acestea oferă oportunităţi prin care încurajează un stil de viaţă mai activ, prin plimbări, alergare, exerciţii fizice, ciclism etc., inclusiv deplasări pe rutele dintre zonele locuite şi/sau dintre diferite facilităţi publice (magazine, pieţe, şcoli). Unele studii arată că valoarea principală a spaţiilor verzi, decurge din capacitatea lor de refacere a „stării de bine” a persoanelor care le frecventează; • Ele oferă citadinilor locuri liniştite pentru relaxare şi reducere a stresului, pentru evadarea din mediul construitşi din trafic. Spaţiile verzi răspund, aşadar, în principal, nevoilor umane de recreere şi petrecere a timpului liber. În cazul persoanelor lipsite de venituri sau de timp, parcul rămâne soluţia cea mai la îndemână pentru activităţi recreaţionaleș • De asemenea, spaţiile verzi pot deveni, în anumite condiţii, locuri de joacă pentru copii, contribuind la dezvoltarea fizică, mentală şi socială a acestora. • Spaţiile verzi urbane au o deosebită importanţă şi din punct de vedere estetic, deoarece atenuează impresia de rigiditate şi ariditate a oricărui mediu construit – mediu ce domină în oraşe. Prin valoarea amenajării lor peisagistice, spaţiile verzi dau identitate aşezărilor umane, constituind „o artă accesibilă, uşor de înţeles şi apropiată tuturor, pentru că foloseşte elemente naturale ce exercită o atracţie spontană.

Cum doresc să mă implic in proiect?

Pentru ca aceasta idee sa prinda contur in cartierele Iasiului, trebuie sa ne gandim in primul rand la locuitorii din acele cartiere, prin organizarea de ședinte sau campanii de promovare, prin care autoritatea publică, asociatiile non-profit și cetățenii sa aiba dialog eficient, constructiv și pragmatic. Apoi, în funcție de propuneri, vor veni și soluțiile. M-am gandit sa propun catorva asociatii de proprietari, care sa preia aceasta initiativa, astfel încât să se formeze cât mai multe grupuri care să-și dorească să procedeze la fel și să înverzească spațiile de joacă. Locuitorii din acele cartiere, pot veni cu propuneri de amenajare iar persoane de specialitate ( peisagisti, arhitecti), sa realizeze proiectul de reamenjare si sa il propuna spre aprobare in Consiliul Local. In cazul in care o asociatie de proprietari sau locuitorii din acele cartiere, vor sa actioneaza asupra locului de joaca, cu ajutorul consilierilor locali, pot fi clarificate procedurile necesare. Cetatenii pot sa isi aduca contributia prin: - că plantarea pomilor poate fi făcută în cadrul unui eveniment de weekend, în toate spațiile de joacă + idei drăguțe despre protejarea pomilor prin plăcuțe de tipul „produc oxigen - ocrotește-mă!” sau „Teiul lui Lucian: Ești binevenit la umbra mea. Plantează și tu un tei!” etc.; - asociatiile de proprietari sau locuitorii respectivelor cartiere pot sa achizitioneze chiar ei, copacii si sa- i planteze; - orice persoana poate adopta un copac; prin aceasta adoptie, se creează un precedent prin care cetatenii din acele cartiere, vor avea grija de locurile de recreere, iar exemplul poate fi cu ușurință asimilat de către alții; - voluntarii care vor sa ajute la plantarea copacilor, pot sa participe alaturi de firma care intretine spatiile verzi, firma apartinand Primariei Mun. Iasi.

Beneficiarii proiectului

Cetatenii din cartierele in care sunt acele parcuri sau locuri de joaca.

Buget estimat

Preturile la copaci variaza intre 110 si 380 de lei, tva inclus. Costul transportului este separat care variata intre 2.000 si 3.000 lei pt. un transport de circa 100 de arbori cu balot. De aceea, la fiecare parc de joaca, daca se planteaza minim 15 arbori, costurile cu (achizitie, transport, plantare, proiectare), ar ajunge la un maxim 5.000- 6.000 lei pentru fiecare parc.

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

Licitatie achizitie arbori, proiectare, avize mediu/primarie, plantare - 6 luni

Alte poze

Localizare pe hartă

    Distribuie

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments