Descriere

Multe zone de colectare a deseurilor municipale din Iasi arata dezolant sau dezgustator de-a dreptul. Containerele respective transforma spatiul public intr-un loc insalubru, cu mirosuri urate, caini fara stapan si gunoaie care dau pe afara. Acesti factori contribuie la degradarea calitatii vietii din Iasi.

Propunerea mea vizeaza transformarea a doua astfel de spatii prin realizarea a unor proiecte pilot de ingropare a containerelor de colectare a deseurilor municipale si a celor pentru colectarea selectiva diferitelor materiale (plastic, metal, hartie etc) si reamenajarea acestora in spatii verzi..

Cele 2 zone vizate sunt Piata Voievozilor nr. 23 (in spatele blocului A 13) si Str. Basarabi nr. 1 (in spatele blocului X1) din cartierul Alexandru cel Bun.

Astfel de solutii s-au implementat deja cu succes la Bucuresti, Sector 3 sau la Brasov iar o platforma cu 4 containere ingropate (2 pentru gunoi menajer, 2 pentru colectare selectiva) a costat aproximativ 15 000 euro. Detalii aici: https://adevarul.ro/locale/brasov/proiect-pilot-Ingroparea-containerelor-gunoi-ieftineste-tariful-salubrizare-1_573032615ab6550cb8b03be4/index.html

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

Prin ingroparea acestor containere s-ar obtine mai multe beneficii: 1) Zona de colectare ar deveni mai salubra si mai prietenoasa cu locuitorii. Aceasta va fi reamenajata ca spatiu verde prin plantarea unor arbusti si a gazonului. 2) S-ar evita situatiile in care containerele sunt distruse si devalizate pentru a recupera deseurile de plastic sau metal. Pe termen lung s-ar obtine economii, intrucat nu va trebui investit in achizitia unor noi containere la fel de frecvent. 3) Cresterea gradului de colectare a deseurilor reciclabile - plastic, metal, hartie, sticla - acestea nu ar mai putea fi furate cum se intampla frecvent in prezent. 4) Populatia ar fi mai incurajata sa colecteze selectiv deseurile gospodaresti, intrucat ar avea certitudinea ca vor fi preluate de catre Salubris

Cum doresc să mă implic in proiect?

Pot face o cercetare in privinta solutiilor tehnice existente pe piata si a celor implementate in alte orase din Romania sau din strainatate, pot mbiliza locuitorii din zona pentru a sprijini aceste demersuri si pentru a transforma proiectul intr-un succes. Pot face fotografii ale acestor locuri si pot contribui la realizarea unui studiu de caz de tip "inainte" si "dupa"

Beneficiarii proiectului

Locuitorii din cartierul Alexandru cel Bun, strazile Basarabi si Piata Voievozilor. La o estimare grosiera, vorbim de cel putin 2000 de persoane care ar beneficia de aceste zone modernizate de colectare a deseurilor.

Buget estimat

50 000 - 60 000 euro

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

9 luni

Alte poze

Localizare pe hartă

    Distribuie

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments