Descriere

Aglomerația urbană și poluarea aerului sunt două mari probleme pentru orașele zilelor noastre. Tehnologiile moderne pot contribui în acest sens dacă sunt conectate în mod eficient și optim. Sistemul de management al traficului din Iași colectează informații în mod continuu despre trafic dar nu au informații și despre gradul de poluare și de calitate a aerului.
În același timp, una din țintele autorităților municipale este de a reduce poluarea aerului. Din perspectiva șoferilor, cel mai important este de a ajunge la destinație cât mai repede posibil. Dacă șoferul ar trebui să inspecteze în mod constant informații despre poluarea aerului și congestia traficului aceste probleme s-ar amplifica. Acest proiect va contribui la modul de îmbunătățire a sistemului de management al traficului din orașul Iași și implicit și la reducerea gradului de poluare al aerului.
Ca perspectivă, se pot realiza aplicații de navigație smart, conectate la sistemul de managament ce va fi imbunatațit, precum și alte soluții propuse mai jos.
Totuși, pentru a avea succes într-un astfel de proiect, populația trebuie să conștientizeze pericolul datorat poluării asupra sănătății și să contribuie efectiv la diminuarea ei, fără să aștepte soluții minune din partea autorităților.
Un sondaj recent a fost demarat și finalizat de un grup de studenți din mediul universitar al orașului Iași (https://goo.gl/forms/crlxgRm1CUZoj0gq2). O parte din concluziile sondajului au arătat că 93.5% din cei intervievați consideră că sunt responsabili de bunăstarea mediului înconjurător și și-au arătat îngrijorarea în ceea ce privește impactul poluării asupra generațiilor următoare, în proporție de 96.7 %.
În același timp, doar 27.8% din cei sondați, consideră că sunt informați cu privire la calitatea aerului pe care îl inspiră!
Preocupările pentru un aer mai curat în viața de zi cu zi, au determinat comunitatea științifică a orașului Iași să efectueze studii și monitorizări ale poluării în intersecțiile mari ale orașului. Modele relativ simple de estimare a poluării atmosferice (în special NOx și PM), dar ingenioase, au fost utilizate și testate complementar cu interpolarea GIS. Astfel, în studiile recente, autorii au ajuns la următoarele concluzii:
– Traficul auto a fost identificat ca principala sursă de poluare a aerului în zonele urbane aglomerate. Problema nu este legată doar de numărul total de mașini care traversează orașul, ea este legată și de lipsa de fluență a traficului, uneori chiar de blocajele de trafic, care sporesc poluarea și astfel amenință sănătatea populației din apropierea marilor intersecții.
– Circulația aerului contribuie la creșterea concentrației relative a poluanților pe diferite părți ale străzilor. Astfel, concentrația de NOx și PM diferă semnificativ, de la un caz la altul. (Banica et al./Environmental Engineering and Management Journal 16 (2017), 9, 2147-2163)
Colaborarea între instituțiile ce activează în acest domeniu, este foarte importantă deoarece transparența, schimbul de date și vizibilitatea în mediul online și nu numai, va converge spre identificarea unor soluții de diminuare a poluării. Astfel în perioada 08.02.2018 – 22.02.2018, SC INOESY SRL [https://inoesy.com], împreuna cu Grimm Aerosol Technik Germania [http://www.grimm-aerosol.com], a organizat o campanie de monitorizare a calitatii aerului [PM1, PM2.5 si PM10] în Iasi, Podul de Piatră [47.158027N, 27.575467E]. Locația aleasă a fost foarte apropiată [~150 metri] de stația APM-IS-01 a Agentiei Naționale pentru Protecția Mediului, astfel încat, zilnic, s-a făcut și o comparație a concentrațiilor masice de PM10 determinate de instrumentul EDM164 (SC INOESY SRL) cu a celor afisate pe site-ul www.calitateaer.ro, de la statia APM-IS-01.
Datorită amplasamentului stațiilor de monitorizare, valorile zilnice înregistrate au prezentat un grad de corelare de aproximativ 40%, trendul crescator sau descrescator al valorilor fiind același pentru ambele stații. Aproximativ 80% dintre valorile medii orare înregistrate în această perioadă a concentrațiilor de PM10, a fost din cauza creșterii concentrațiilor de PM2.5 și PM1, cel mai probabil datorită arderilor de combustibil lichid și solid folosiți la mijloacele de transport și de încălzire urbană, respectiv (http://blog.inoesy.com/measurement-campaign_1_februarie2018/).
Obiectivele principale ale acestui proiect sunt:
1. Conștientizarea populației privind pericolul datorat poluării asupra sănătății.
2. Contribuția efectivă a populației la diminuarea poluării aerului, cu sprijinul autorităților.
3. Creșterea procentului de informare a populației, asupra calității aerului.
4. Colaborarea între instituțiile ce activează în acest domeniu și populație.
Echipa

Echipa care propune prezentul proiect, este formată din cercetători și specialiști cu o vastă experiență în domeniul fizicii atmosferei, meteorologiei, monitorizării calității aerului și a influenței acestuia asupra sănătății umane:

Lector Dr. Ing. Marius- Mihai Cazacu- marius.cazacu@tuiasi.ro
Meteorolog Previzionist Dr. Fiz. Adrian Timofte- timofte.adrian@gmail.com
Dr. Fiz. Ovidiu-Gelu Tudose- ovidiu.tudose@inoesy.ro
Dr. Fiz. Florin Unga- florin.unga@ed.univ-lille1.fr
Drd. Ioana Popovici- ie.popovici@ed.univ-lille1.fr
Stud. Melania Ana – anamelania.20@gmail.com
Stud. Mihaela Victorița Branişte – branistem@yahoo.com
Stud. Ana Maria Lupu – lupuana_99@yahoo.com
Stud. Iulia Ștefan – stefiuliana9@gmail.com

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

În primul rând, populația va fi informată în timp real despre calitatea aerului și în acest fel se va face o conștientizare asupra gradului de poluare. Foarte important pentru participanții la trafic- se vor trimite recomandări și soluții în timp real, prin intermediul unor panouri, fixate înainte de intrările din intersecțiile orașului. Această idee va fi susținută deoarece se va utiliza sinergia dintre sistemul de management al traficului din Iași și monitorizarea calității aerului ambiental, observațiile continue ale parametrilor meteorologici și prin rularea modelului de dispersie al poluanților. Accesul populației la datele înregistrate, va fi posibil printr-o simplă înregistrare pe o platformă online. Se va crea perspectiva dezvoltării unei aplicații pentru smartphone. Mai mult, preocuparea autorităților, prin inițierea unui astfel de proiect, va contribui major la contramandarea procedurii de infringement.

Cum doresc să mă implic in proiect?

Echipa proiectului se va implica voluntar și va identifica soluții utilizând sinergia dintre sistemul de management al traficului din Iași și monitorizarea calității aerului ambiental, observațiile continue ale parametrilor meteorologici și prin rularea modelului de dispersie al poluanților. Colaborarea (la solicitarea autoritățior) cu specialiști din instituții de prestigiiu din orașul Iași precum, Agenția Națională pentru Protecția Mediului, Administrația Națională de Meteorologie, Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi" din Iaşi, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Registrul Auto Român, Primăria Iași, Poliția Rutieră, va aduce un aport semnificativ în atingerea obiectivelor proiectului propus și va converge spre identificarea unor soluții de diminuare a poluării.

Beneficiarii proiectului

Locuitorii din zona monitorizată, participanții din trafic, turiștii și viitorii locuitori ai orașului Iași, vor fi beneficiarii acestui proiect pilot pentru monitorizarea principalelor intersecții din Iași.

Buget estimat

- Panourile vor fi finanțate din bugetul local, iar complexitatea acestora (materiale, dimensiune, tip afișaj etc.) va fi discutată în prealabil. - Spectrometru complet automat pentru monitorizarea aerosolilor (27.000 Euro (TVA inclus)) - 3 buc. - Stații meteorologice (3.500 Euro (TVA inclus)) - 3 buc. - Model de dispersie al poluanților (8.500 Euro (TVA inclus)) - 1 buc. TOTAL: 100.000 Euro (TVA inclus)

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

9 luni

Alte poze

  Distribuie

22 comentarii

 • Marius Mihai Cazacu

  In link-ul de mai jos gasiti in format pdf propunerea de proiect, completat cu imagini si figuri:
  http://pc.cd/fHu

  • Raul

   Multe institutii implicate si bani implicati doar pe partea de monitoriza a aerului, ceea ce este foarte bun, dar rezolutii legate de “constientizarea populatiei” sunt nule in ziua de azi. Rog implicarea a doua institutii: RAR si Politie. Masini mobile RAR cu analizor de noxe si opacitatecare sa efectueze teste de noxe la toate auto care sunt vizibl poluante la urcarea rampelor (pod Bucium, pod Nicolina, Pacurari, Bd. Carol etc.) . Estu pur si simplu fantastic cum masini construite din fabrica EURO5 acum circula la noi fara filtru de particule si cu sisteme de injectie si turbine defecte si fac colb de fum cu noxe in spate. Ne concentram prea mult pe monitorizarea invizibila, cand nu mai vedem in fata ochilor de fumul celor din fata. Repet: masini mobile RAR + agenti de Politie, cu ridicarea talonului pe loc si dovada de circulatie de max. 72h, pana la remedierea noxelor, cu ITP facut la RAR obligatoriu, nu la un service ITP de cartier!

 • Garlea Maria

  Felicitari pentru proiect si implicare. Toti trebuie sa contribuim daca vrem un aer mai curat!

 • Garlea Maria

  Daca nu luam masuri vom respira doar prin masca de gaze. Felicitari pentru proiect si implicare. Toti trebuie sa contribuim daca vrem un aer mai curat!

  • Marius Mihai Cazacu

   Mulțumim pentru susținere!

 • Cernescu Mihaela

  Susțin cu încredere proiectul și derularea cu succes a acestuia!
  Și nouă ne pasă!

  • Marius Mihai Cazacu

   Mulțumim pentru susținere!

 • Alexandru

  Succes! Si nouă ne pasa!

  • Marius Mihai Cazacu

   Mulțumim pentru susținere!

 • Luiza

  Felicitări!

  • Marius Mihai Cazacu

   Mulțumim pentru susținere!

 • Laura Mihăilă

  Felicitări pentru inițiativă!

  • Marius Mihai Cazacu

   Mulțumim Laura!
   Ești binevenită oricând în echipă!

 • Alexandra Elena Porcaru

  Felicitări si mult succes!

  • Marius Mihai Cazacu

   Mulțumim pentru susținere!

 • Grigorița-Elena Coceanu

  Felicitări! Mult succes!!!

  • Marius Mihai Cazacu

   Mulțumim pentru susținere!

 • Costel Isac

  Pozitia autogarii Iasi Vest este neinspirata. Multe masini iar in anumite momente aerul este irespirabil. De ce ar trebui sa fie gazati locuitorii din zona respectiva? Poluarea este amplificata si de faptul ca in apropiere este o intersectie cu un trafic intens.

  • Marius Mihai Cazacu

   Buna ziua,
   Am notat observația dvs. Mulțumim!

 • Alexandru Sandu

  Felicitari pentru intentie! Chiar este un proiect care merita a fi aprobat, pentru viitorul nostru si sanatatea noastra.

  • Marius Mihai Cazacu

   Multumim pentru sustinere!

 • Naharneac Andreea

  Mult succes!

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments