Descriere

Sistemul medical de urgență își propune intervenția promptă în scopul salvării de vieți omenești. De multe ori însă, în prespital, se impune efectuarea de manevre în scopul menținerii funcțiilor vitale ale pacientului, până la sosirea echipajului medical avansat, de către persoanele prezente având cunoștințe minime necesare. În cazul unui stop cardio-respirator aceste manevre constau în asigurarea suportului vital de bază și a defibrilării externe automate, între care există o stransă legatură, ambele fiind considerate verigi esențiale în lanțul suprviețuirii. Studiile au demonstrat că fiecare minut care trece până la defibrilare aduce cu sine o creștere de 7-10% a mortalității, în lipsa manevrelor de resuscitare de bază.
Obiectivul principal al proiectului propus de noi vine atât în sprijinul pacienților care suferă un stop cardio-respirator, cât și al salvatorilor care vor dispune astfel de mijloacele necesare acordării primului-ajutor. Acesta constă în achiziționarea și amplasarea de defibrilatoare în oraș, pe lângă cele cinci deja existente prin proiectul UPU – SMURD – Primăria Iași (Piața Unirii, Parcul Copou, Cinema Dacia, Centrul de cartier Oancea, zona Nicolina), dar cu acumulatorii și electrozii expirați încă din anul 2014. Defibrilatoarele noi vor fi situate, de asemenea, în locurile publice, cu o densitate mare de persoane – fapt care crește semnificativ riscul producerii unui stop cardio-respirator. Proiectul actual va continua studiile realizate anterior cu privire la zonele cu risc crescut și lărgirea acestor arii prin amplasarea altor cinci aparate la Stadion Copou, Tribunal, Campus studențesc -Tudor Vladimirescu, Mitropolie, Podul Roș-Poștă. Metoda de selecție a zonelor s-a bazat pe acțiunea unui brainstorming realizat împreună cu medicii SMURD. De asemenea, service-ul post-garanție consumabile și instruire pentru folosirea defibrilatoarelor vor fi asigurate printr-un contract de comodat între Primăria Iași, SMURD și Spitalul Județean de Urgență Sf. Spiridon Iași. 
 Dispozitivele de administrare a șocului electric vor fi accesibile salvatorului și ușor de recunoscut prin emblema caracteristică adoptată la nivel internațional (AED). Dispozitivele semnalizate corespunzător vor fi așezate la înălțimi adecvate pentru a facilita accesul salvatorilor. Avantajul major al defibrilatoarelor automate externe este că pot fi utilizate de către orice persoana instruită care se află în situația de a interveni la un stop-cardiorespirator în prespital înaintea sosirii echipajului de resuscitare avansat; de către personalul paramedical sau cu pregătire medicală medie, reprezentanți ai pompierilor, poliției, jandarmilor. Aparatul dispune de un mod de utilizare facil, fiind prevăzut cu scheme de amplasare a electrozilor autoadezivi (la nivelul apexului cordului și subclavicular drept) și cu instrucțiuni verbale. În plus, se va alerta automat serviciul medical de urgență 112 în momentul folosirii acestora. Decizia administrării șocului electric este luată de către dispozitiv, acesta indicând necesitatea în funcție de ritmul analizat. Astfel, salvatorului nu îi sunt necesare cunoștințe de electrocardiografie, cunoașterea fiziopatologiei cardiace sau a energiei de defribrilare; condițiile esențiale fiind cunoașterea aparatului și a modului său de utilizare, respectarea tuturor instrucțiunilor verbale, cunoașterea masurilor de siguranță în defibrilare și a noțiunilor de resuscitare cardio-pulmonară. În acest scop, vom realiza și o campanie de informare a populației cu privire la importanța și modul de utilizare corespunzător al defibrilatoarelor, precum și la preceperea defibrilării externe automate ca parte integrată a suportului vital de bază.
 Ulterior, după ce problema defibrilatoarelor va fi rezolvată, proiectul se va îndrepta către o nouă țintă și anume – integrarea locațiilor în care sunt prezente aceste dispozitive pe harta aplicației DSU, în așa fel încât acestea să poată fi găsite în timp util în contextul unui accident ce implică o victimă aflată în stop cardio-respirator.
De asemenea, ne bazăm pe suportul cadrelor de la UMF Iași, disciplina medicină de urgență și al voluntarilor din cadrul ISUJ Iași.

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

Proiectul este benefic pentru comunitate în primul rând prin creșterea ratei de supravietuire a persoanelor care suferă un stop-cardiorespirator într-un loc public și menținerea funcțiilor vitale ale acesteia până la intervenția echipajului specializat. În plus, prin campania desfășurată cetățenii vor fi corect informați, vor conștientiza riscurile unui stop cardio-respirator și vor ști cum să intervină prompt intr-o astfel de situație. De asemenea, populația orașului va avea acces la locurile în care sunt prezente defibrilatoare prin descărcarea aplicației DSU pentru telefonul mobil, care va avea integrată o hartă cu zonele exacte în care este prezent AED. Astfel, timpul mort în care ar trebui cautat defribrilatorul va fi utilizat în mod eficient în scopul salvării pacientului. Un altaavantaj îl reprezintă sistemul de alarmă de care vor dispune defibrilatoarele, care va alerta în cel mai scurt timp dispeceratul integrat de urgențe ISU-SMURD, SAJ.

Cum doresc să mă implic in proiect?

- Voluntariat în campanii de promovare și informare cu privire la utilitatea și modul adecvat și eficient de folosire a dispozitivelor; - Susținerea de sesiuni de formare pentru diferite categorii de populație în ceea ce privește resuscitarea de bază și administrarea șocului electric;

Beneficiarii proiectului

- cetățenii municipiului Iași; - turiștii/vizitatorii municipiului Iași;

Buget estimat

35.000 euro

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

180 zile

Alte poze

  Distribuie

21 comentarii

 • Huțanu Ioana Alexandra

  Mult succes!

 • Huluță Sergiu-Paul

  Baftă!

 • Huluță Sergiu-Paul

  Good luck!

 • Lupu Andreea

  Bafta!

 • Eugen

  gl

 • Craciun Catalina

  Bafta!

 • Ilieș Valentina

  Succes!

 • Cozma catalina

  Super! Succes!

 • Vasile

  Succes!

 • BACIU FLORIN

  Succes

 • BACIU FLORIN

  Mult succes!

 • Florin Baciu

  Mult succes!

 • Olivian Hritcu

  Super initiativa, in UK le gasesti la fiecare pas.

 • Olivian Hritcu

  Super initiativa, felicitari

 • Mihai Valentin Stan

  Un proiect benefic pentru toți locuitorii și vizitatorii orașului Iași! Susțin acest proiect!!

 • Lorena Burlui

  Succes!!

 • Airinei Adina

  Felicitări pentru inițiativa

 • Vlad Von Carstein

  Invocation of Nehek

 • Popa Viorica

  Succes!

 • ANCA MUNTEANU

  Multa bafta.

 • Popescu Ioana

  Suerte!

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments