Descriere

Potrivit Primăriei Iași, Păcurariul are o suprafață totală de peste 400 ha și o populație de 7.908 locuitori. Majoritatea familiilor din acest cartier ce are caracteristici geografice şi istorice specifice, sunt familii de tineri cu 1, 2 sau mai mulţi copii şi care desfăşoară activităţi în diverse domenii. În aria cartierului Păcurari se găsesc patru şcoli: Petru Poni, Ion Creangă, Elena Cuza şi Şcoala nr 15 “Bârsănescu”. Un loc de joacă în aer liber care să se poată transforma într-un spaţiu primitor pentru activităţi educaţionale, în care cei mici să intercaţioneze cu senorii, să împărtăşească din experienţa şi cunoştinţele lor este necesar în această zonă aflată aproape de periferia oraşului. Cartiere rezidenţiale noi se ridică în această parte a oraşului şi locuitorii din Valea Lupului s-ar putea bucura, de asemenea, de spaţiul verde amenajat cu lemn.
Proiectul Centru educaţional recreativ şi foişor de joacă îşi propune crearea unui cadru care să ofere copiilor cu dificultăţi familiale un set de servicii specializate menite să contribuie la dezvoltarea lor personală, la o mai bună adaptare la cerinţele educaţionale şi sociale, cât şi la diminuarea riscului de abandon şcolar. În cadrul Şcolii Elena Cuza, de exemplu, sunt două sute de copii ai căror părinţi se află fie în penitenciar, fie în afara graniţelor sau fără resurse financiare şi intelectuale pentru a-i ajuta pe cei mici să îşi facă temele, să aprofundeze limbi străine sau noţiuni de IT. Spaţiul situat în imediata apropiere de Şcoala Elena Cuza găzduieşte activităţi educaţionale non+formale şi o serie de ateliere creative, în cadrul cărora copiii pot descoperi frumuseţea unor meşteşuguri tradiţionale (cusut motive româneşti, ţesut, împletit, brodat), activităţi ce pot contribui la aflarea unor vocaţii permanente. Interiorul din şoseaua Păcurari dispune de un spaţiu verde cu câţiva platani, loc în care se poate amenaja un foişor unde în zilele cu temperaturi rezonabile se vor putea desfăşura activităţile în aer liber.
În cadrul acestor activităţi sunt vizate componente de dezvoltare personală, de recuperare şi exersare a cunoştinţelor (program before/after school), hobby, artă, art&crafts, timp liber. În spaţiul verde îngrădit se poate amenaja un mic sat de tip cucutenian cu un cuptor la care să ardem obiectele pe care copiii le realizează din lut în tehnica de lucru Cucuteni. Centrul educaţional oferă copiilor din cartierul Păcurari un climat corespunzător din punctul de vedere al securizării micuţilor, care ar permite elevilor dezvoltarea deprinderilor pentru o stabilitate emoţională şi o comunicare specifică. Totodată, programul vizează dezvoltarea abilităţii de învăţare prin însuşirea de către elevi a unor tehnici de învăţare eficientă, cunoaşterea propriului stil de învăţare, eliminarea factorilor perturbatori şi pozitivarea atitudinii faţă de învăţare.
Identificarea, activarea şi optimizarea resurselor creative ale elevilor; formarea unor deprinderi de viaţă necesare gestionării timpului liber, creşterea asertivităţii personale, dezvoltarea coeziunii şi dinamicii de grup.
Spaţiul poate fi împărţit în funcţie de pasiunile copiilor: tehnologie, pictură şi fotografie, muzică, bibliotecă şi relaxare, creaţie, meşteşuguri.

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

Elevii fără posibilităţi materiale şi nu numai ar avea posibilitatea să îşi dezvolte într-un cadru adecvat o serie de competenţe funcţionale: capacităţi organizatorice, capacităţi de autogestiune, management-ul timpului, gândire critică, luarea deciziilor, capacitatea de a identifica şi rezolva probleme. Un spaţiu educaţional funcţionabil ca şcoală pentru şcoală (prin ateliere şi conferinţe dedicate cadrelor didactice), şcoală pentru părinţi şi copii poate crea oportunităţi pentru valorificarea experienţelor de viaţă printr-un cadru mai flexibil şi mai deschis, dar şi prin diversificarea mediilor de învăţare cotidiene.

Cum doresc să mă implic in proiect?

Materializarea ideii se va putea face doar printr-o activitate susţinută de echipă. Locuitorii cartierului Păcurari sunt pricepuţi în anumite domenii - tâmplărie, grădinărit, design ambiental şi pot contribui la amenajarea activităţii educaţional-ludice din spaţiul verde. Aş avea posibilitatea să popularizez şi să creez diverse evenimente din domniul educaţional şi cultural într-un astfel de loc, ce ar avea rolul de a suda comunitatea ieşeană.

Beneficiarii proiectului

Copiii, părinţii şi bunicii din cartierul Păcurari, în general, ieşenii

Buget estimat

100 000 e

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

12 luni

    Distribuie

Un comentariu

  • Lucia Cojocaru

    Un proiect neserios, foarte general. Nu inteleg de ce îi trebuie 100000 Eu pentru ceva ce va funcționa nuai pe timp frumos, construit prin muncă voluntară! O șmecherie camuflată de o intenție nobilă.

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments