Descriere

Conceptul de acoperiș verde este subiect dezbătut în ultimii ani și în România, îndeosebi în rândul specialiștilor, al arhitecților și al iubitorilor de natură. Statisticile arată că peste o treime din populația României trăiește în clădiri de tip bloc, cu mai mult de 10 apartamente. Sunt circa 90.000 de astfel de blocuri, majoritatea construite între anii 1950 – 1990, după proiecte uniformizate, cu acoperișuri tip terasă care rareori au vreo utilitate suplimentară. De asemenea, putem vorbi de zeci de mii de clădiri nerezidențiale care găzduiesc instituții publice, școli, unități medicale, spații comerciale, industriale și de birouri, care ocupă suprafețe importante, nereușind să redea naturii nimic din ceea ce au luat. Acestea contribuie la crearea unui peisaj urban arid, lipsit de viață, sporesc poluarea și nu oferă o ambianță prea atractivă. An de an apar clădiri noi care nu fac decât să perpetueze această manieră de a construi, luând în calcul doar eficiența economică și mai puțin modul de viață al celor care trăiesc sau activează în aceste spații.
La nivel mondial, acoperișurile verzi sunt un trend, comunitățile văzând apariția acoperișurile verzi ca pe o apropiere de natură și integrarea naturii în jungla urbană. Multe companii și-au transformat acoperișurile clădirilor cu zeci de birouri în grădini unde angajații se relaxează îngrijind plantele sau legumele de pe acoperiș sau au creat spații verzi pentru a facilita socializarea angajaților și petrecerea pauzelor de masă într-un mediu relaxant.
Un avantaj al acoperișurilor verzi este faptul că pot fi locuibile, recuperează un spațiu urban negativ şi îl transformă într-un şir de insule suspendate care comunică cu spaţiul extraurban.
Spațiile verzi create pe acoperișurile clădirilor importante din Iași le pot oferi cetățenilor noi medii de socializare, pot contribui la crearea unor noi tipuri de evenimente culturale sau educaționale. Transformarea acoperișurilor lipsite de viață ale căminelor din campusurile studențești le pot oferi studenților noi oportunități de petrecere a timpului liber sau chiar spații de învățat mai relaxante și mai atractive decât clasicele săli de lectură. Având în vedere faptul că Iașul este un important centru universitar, transformarea acoperișurilor gri ale căminelor în spații verzi, spații de socializare, reprezintă un factor important în dezvoltarea orașului și a relației dintre tineri și comunitate.
Pentru prima etapă – etapa pilot a proiectului ne propunem transformarea acoperișurilor gri de pe 10 clădiri din Iași.

De ce este bun proiectul pentru comunitate?

Un efect pe termen lung al implementării proiectului îl reprezintă transformarea vizuală a clădirilor și, în special, transformarea acoperișurilor în spații utile. Printre efectele benefice ale acoperișurilor verzi enumerăm: 1. Mărirea duratei de viață a acoperișului. Variaţiile reduse de temperatură reduc îmbătrânirea membranelor hidroizolante. Diferenţele de temperatură într-un interval de 24 de ore, în cazul teraselor verzi poate fi de 35 grade C. În cazul lipsei acestora, diferenţele de temperatură pot ajunge la 60 grade C. 2. Zgomotul din exterior poate fi diminuat până la o valoare de 3 db, faţă de 8 db. 3. Terasele verzi au efect de răcire pe timpul verii. O terasă fierbinte poate fi efectiv transformată în climatizare naturală. Atât vara, cât şi iarna câteva grade în plus sau în minus pot constitui pragul între confort şi disconfort. 4. Terasele verzi aduc cu sine mai mult spaţiu pentru plante şi constituie în fapt un spaţiu suplimentar pentru dezvoltarea vegetaţiei din marile oraşe. 5. Acoperișurile verzi ajută la reducerea cantităţii de CO2 din aer, care este considerat unul dintre cele mai importante cauze ale încălzirii globale. Un m² de acoperiş verde poate absorbi 5 kg de CO2 pe an. În plus, ca urmare a consumului redus de energie există o reducere adiţională de dioxid de carbon de 3,2 kg anual.* Astfel, un m² de acoperiş verde poate absorbi aceeași cantitate de CO2 pe care o maşină o emite mergând 80 km (* National Research Council of Canada). 6. Acoperișurile verzi pot crea oportunități în plus pentru agricultura urbană. Ele pot reduce amprenta ecologică a unei comunități urbane putând crea chiar un sistem alimentar, asigurând parţial autonomia resurselor alimentare ale comunităţii. 7. Plantele de pe acoperișurile verzi pot, de asemenea, capta particule din aer, cum ar fi smog, metale grele și compuși organici volatili de la nivelul atmosferei, având un efect pozitiv asupra calităţii aerului și sănătăţi locuitorilor. Cercetătorii estimează că un m² de acoperiş verde poate ajuta la absorbţia 0.2 kg de particule din aer în fiecare an. 8. Pot fi create noi spații de agrement: grădini de recreere pentru locuitorii clădirii respective, grădini de legume, terase-restaurant, locuri de joacă pentru copii. Acoperişurile verzi sunt o pată de culoare adusă construcţiilor de beton în inima oraşului şi aduc îmbunătăţiri substanţiale arhitecturii moderne. Potrivit mai multor studii, prezența unor zone verzi are un efect psihologic de relaxare, ajută la reducerea presiunii în sânge și scade ritmul cardiac. Datorită multiplelor beneficii, acoperişurile verzi sporesc valoarea proprietăţilor rezidențiale și comerciale.

Cum doresc să mă implic in proiect?

Asociația ”Tinerii Ecologi Români din Iași” - TERIS va asigura echipa de implementare a proiectului, va atrage potențiali parteneri și specialiști și va încheia contracte de colaborare cu instituțiile ale căror acoperișuri vor fin incluse în proiect pentru transformarea acoperișurilor în spații verzi. Considerăm că experiența de 13 ani a asociației în implementarea proiectelor de mediu, colaborarea activă cu diverse instituții (Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură a Studenților, Universitatea ”Al. I. Cuza”, Universitatea Tehnică ”Gh. Asachi”, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Direcția Silvică) reprezintă un avantaj și demonstrează capacitatea membrilor asociației în implementarea unui proiect.

Beneficiarii proiectului

Cetățenii municipiului Iași sunt principalii beneficiari ai proiectului. Studenții din campusurile studențești sunt și ei beneficiari ai proiectului.

Buget estimat

100.000 euro

Durata estimată a implementării proiectului (în luni)

9 luni

Alte poze

  Distribuie

8 comentarii

 • R

  Super

  • Livia Bibire

   Va multumim pentru sustinere! Speram ca impreuna vom avea ocazia sa facem un lucru frumos pentru comunitate!

 • Catalin Nicoara

  Mult succes! Votat!

  • Livia Bibire

   Multumim!

 • Laura Frentescu Tordai

  SUSTIN !
  Acoperisurile verzi sunt binevenite pe toate cladirile cu acoperis plan din Iasi, ele aducand numeroase beneficii:
  · Imbunatatesc microclimatul prin reducerea absorbtiei de radiatie solarasi eliberarea ei
  . contribuie la scaderea temperaturii zonei urbane in perioadele estivale;
  · Imbunatatesc calitatea aerului datorita substratului verde, retin particulele de praf;
  · Imbunatatesc izolatia termica a incaperilor pe care le acopera;
  · Imbunatatesc( micsoreaza) debitele pluviale ce trebuie suportate de sistemul de canalizare in caz de ploaie, datorita retentiei de apa a stratului verde;
  · Contribuie la pastrarea biodiversitatii florei si faunei urbane;
  · Contribuie la cresterea gradului de buna-stare a celor ce interactioneaza cu un astfel de sistem.
  · Redau suprafata verde dislocata prin constructia cladirii.

 • Laura Frentescu Tordai

  daca ti-a placut aceasta propunere ea merge mana in mana si cu aceasta : http://iasi.tudecizi.info/stam-bine-la-inaltime/

 • Ghistreanu Constantin Ciprian

  Votez

 • Breșcan Giulia-Rossini

  Votez

Lasă un comentariu

Adresa de Email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu asterisc (*).
Poți folosi următoarele taguri si atribute HTML.

Comentarii Facebook

comments